OPTIES SCHRIJVEN

OPTIES SCHRIJVEN

Tegenover de koop van een call of put staat altijd een schrijver (verkoper). De koper betaalt een premie, de schrijver (verkoper) ontvangt deze. Het spel van opties is feitelijk een battle tussen twee partijen die verschillen van mening over hun visie.

Voorbeeld van de ING Mei €10,00 Call met een premie van € 1,00
De koper van deze optie betaalt dus €100, de schrijver (verkoper) ontvangt dit.
De winst van de koper is onbeperkt en zijn maximale verlies is €100
De winst van de verkoper is beperkt tot maximaal €100 en zijn verlies is onbeperkt.

Nu denkt u misschien: is het dan niet beter om alleen maar te kopen ipv te schrijven? Het is maar net hoe u het bekijkt als u weet dat 80% van alle long calls en puts waardeloos aflopen! Statisch gezien is het dus beter om opties te schrijven. Tegelijkertijd is deze informatie irrelevant, omdat het erom gaat dat u een voordeel weet te realiseren aan de hand van een strategie: soms koopt u een simpele call of put, soms schrijft u opties en in andere gevallen gaat u combineren. Zie hiervoor ons artikel De Meest Gebruikte Optiestrategieën.

Terug naar ons voorbeeld.
Stel het aandeel ING stijgt: de premie van €1,00 zal in principe in waarde toenemen. Als de premie tot €1,40 stijgt, dan is de winst voor de koper 40%. Het verlies voor de schrijver (verkoper) is hetzelfde als de winst voor de koper. Stel het aandeel ING stijgt buitenproportioneel, bijvoorbeeld naar €15. Reden voor een feestje omdat de premie minimaal naar € 5,00 stijgt (=400% winst). De schrijver verliest en niet zo’n beetje ook: voor elke €100 verliest hij/zij €500.

Stel het aandeel consolideert. Dit is pech voor de koper omdat theta (tijd) van zich laat horen. De pech voor de koper is het geluk voor de schrijver.

Stel het aandeel daalt. De koper ziet z’n winst snel verdampen door de daling van het aandeel en z’n vijand Theta. Exact de reden waarom 80% van alle long calls en puts waardeloos aflopen. De schrijver is de lachende derde: zijn ontvangen premie is bijna binnen. Stel het aandeel daalt 5%, dan zal de premie van €1,00 snel afnemen naar ongeveer €0,65, een verlies van 35%. De verkoper hoopt erop dat de premie naar €0,00 gaat zodat zijn winst maximaal is.
Waar moet u op letten als u koopt of schrijft?
Op voornamelijk theta en implied volatility (IV). De kracht van Theta hebben we uitgelegd in Hoofdstuk 1. De regel is in principe : hoe dichterbij de expiratie, hoe dominanter theta wordt. Dus hoe interessanter het wordt om opties te schrijven.

Implied volatility (IV) speelt ook een (hele) belangrijke rol. De IV geeft de huidige verwachting aan van wat de markt denkt. Als de IV hoog is, bijvoorbeeld 60% of zelfs 120%, dan verwacht de markt enorme koersveraderingen. Een hoge IV maakt een optie per definitie duur. Dure opties zijn ongustig voor kopers; en gunstig voor verkopers. In aanloop naar een rapport bijvoorbeeld, waarvan wordt verwacht dat dit de nodige stijgingen/dalingen gaat veroorzaken ziet u de IV toenemen. Het kan dus een strategie zijn om zo drie weken voordat Apple uitkomt met resultaten (wanneer de IV relatief laag is)  om call of putopties te kopen (en zeker niet om te schrijven!)  Wanneer deze verwachting bestaat, dan ziet u het optievolume in die weken toenemen, wat weer een positief resulaat heeft voor de de IV en hiermee de premies. Het devies bij deze strategie luidt: goedkoop inkopen, met winst verkopen.

Als een optie duur is en u wilt deze kopen, dan moet er er zeker van zijn dat er een behoorlijke beweging gaat plaatsvinden. Een goede manier om de verwachting van de markt te berekenen is om te kijken naar de prijzen van de straddles. Dit is de som van een put en calloptie van dezelfde strike prijs. Straddles geven aan wat de markt verwacht. Met een goed charting systeem (bv uw online broker) kunt u zien wat de markt verwacht tav van een straddle. Die kan bijvoorbeeld een beweging van plus of minus 4% van de koerswaarde impliceren. Als dit bijvoorbeeld 8%, dan moet het aandeel minimaal dit percentage in waarde stijgen of dalen om break even te draaien.

Hoofdstuk 3: De meest gebruikte Optiestrategieën