Succesvol beleggen met opties begint bij het kunnen doorgronden van de markt. Waar in 2013 kon worden gekocht op zowel uitbraken als dips, vergt 2014 tot nu tot een andere strategie. ‘Sell the rally’ is bijvoorbeeld een strategie die goed blijkt te werken en kan zelfs lonender zijn de uitbraken van 2013. Ritjes naar beneden gaan namelijk vaak drie keer zo snel als naar boven. Ook het kopen van calls kan lonen: soms denderen bepaalde aandelen bij opening zo hard naar beneden (paniek) dat ook hier wat te halen valt. Timing is hier echter cruciaal. Wat we al een tijdje zien is dat  nieuwe highs in de indexen agressief worden afgewezen. De rallies hierop zijn overtuigend genoeg voor sommigen om vervolgens long te gaan, waarna de markt keihard terugslaat.

Een mooi voorbeeld hiervan is de social media sector , waarvoor we de etf SOCL gebruiken. Onderstaand nu eens weekgrafiek. Een week geleden leek het erop dat we na weken van daling een bodem hadden bereik en dat verleidde beleggers om nieuwe posities in te nemen, zie de één na laatste groene candle. Afgelopen week bepaalde de markt dat deze sector nog veel harder moet bloeden nadat de MA 50 op de weekchart werd afgewezen. Ook wij en onze leden profiteerden van een mooie gekochte put op YELP, die in 2 dagen een rendement van 83% opleverde. 

socl

Kijken we naar de daggrafiek, dan is het leed nog beter te zien. De index is vanaf Maart(!!) zo”n 30% gedaald en zit nu tegen steun aan van Augustus 2013. Als dit wordt gebroken kan de index nog zo’n 15% naar beneden voordat de eerste noemenswaardige steun kan worden bereikt.

socl2

 

INDICES

AEX daily

Afgelopen week zat de aex in een stijgend trendkanaal. Het ging niet van harte. AEX-fondsen die met cijfers kwamen, moesten het allemaal ontgelden. De aex deed het deze week dan ook slechter dan de meeste andere beurzen.

De AEX is vrijdag uit het trendkanaaltje gevallen. De weg naar de ema 200 ligt hiermee opnieuw open.

aex daily

 

 

 

S&P 500
Op de weekgrafiek van de S&P 500 zien we een stijgende wig die nog steeds in tact is. Kenmerkend aan een stijgende wig is dat deze uiteindelijk bearish is. Op de grafiek zien we ook dat de wig steeds smaller wordt en hiermee de kans toeneemt om eruit te vallen. Ook zien we door de jaren heen een dalend volume terwijl de prijs stijgt.

s&p week

 

 

Op de daggrafiek is te zien dat de S&P 500 nog boven de MA 21 en MA 50 noteert (rode resp groene lijn). Verder valt er weinig over deze grafiek te zeggen, anders dan dat de S&P 500 één en ander verhult. Hier komen we later op terug.

sp500

 

Nasdaq
We hebben het meerdere al aangegeven: de nasdaq is bezig een hoofd en schouder patroon te ontwikkelen, zie de horizontale witte lijnen. De blauwe lijn stelt de neklijn voor. Als deze wordt gebroken, is het vanuit technisch analyse aannemenlijk dat de Nasdaq met nog eens 400 punten (10%) zal dalen. Deze 400 punten is het verschil tussen de top (het hoofd) en de neklijn.

nasdaq

Bullish?
Wat de S&P verhult is sectorrotatie. We begonnen met een grafiek van social media aandelen (en hadden hier ook nog de biotechs aan kunnen toevoegen) om aan te geven dat deze sector in een bear market zit. Ook de grafiek van de Nasdaq ziet er niet best uit. De sectoren energie en utilities zitten echter in een bull market, zie onderstaande grafieken.

xle

xlu

 

 

Momentum aandelen (internet en biotechs) dalen zo’n 25-30% terwijl andere defensieve sectoren naar nieuwe highs gaan. Het zijn de eerste tekenen van een ommedraai van de bull market. Of we in een bear market terecht komen of dat we gaan corrigeren laten we even in het midden; daar is het nog te vroeg voor.

Bevallen onze analyses en wilt u samen met ons en tientallen leden geld verdienen op de beurs? Word dan Premium lid . U ontvangt dan regelmatig Trade Alerts, bent altijd welkom in de chat en u kunt gratis autotraden via Tradzster.

Een goede handelsweek allen

Rene  en Mischa