MONACO

Kijk, zo’n bootje willen we allemaal wel. Vaak is zo’n -of aanverwante- wens de reden om te beginnen met speculeren op de beurs. Om dezelfde reden vinden we onder deze groep dan ook de eerste afvallers. Hebzucht wordt vroeg of laat keihard afgestraft. Feitelijk is beleggen met opties een zero-sum-game: wat de één verliest, wint de ander. Er wordt geen geld gecreëerd, het verandert slechts van eigenaar. Op de beurs speelt u gelijk tegen de besten en het unieke eraan is dat het als beginner heel goed mogelijk is om de besten van de wereld te verslaan. In bijna elke ander vak is dit onmogelijk.  Om succesvol te zijn op de beurs dient u wel een aantal eigenschappen te hebben, onder andere de bereidheid veel te leren, doorzettingsvermogen, geduld,  zelfbeheersing en een winnersmentaliteit. 

U wordt op internet doodgegooid met aanbieders die gouden bergen beloven met minimale inspanningen. Gelooft u het zelf? Leren beleggen en traden is een proces dat nooit af is. U leert het niet door een eenmalige deelname aan een seminar a €500 en ook niet door het kopen van een speciale formule die ‘gegarandeerd’ leidt tot succes. Traden is geen trucje. De markt gedraagt zich zelden hetzelfde en alleen door veel te oefenen leert u patronen herkennen en verschillende marktdynamieken te onderscheiden. U leert wanneer u klein moet handelen, wanneer u er vol in moet en wanneer u even aan de zijlijn moet blijven. Afhankelijk van uw inzet zult u binnen 2  tot 6 maanden nodig hebben om het  ‘spelletje’  te kunnen doorgronden: het in staat zijn om verschillende technische indicatoren te kunnen combineren met marktomstandigheden en enige intuïtie. Ook zult u ervaring moeten opdoen met het beleggen van uw eigen geld.  Het is namelijk een wereld van verschil is om €300 uit eigen zak te verliezen ten opzichte €10.000 via een oefenaccount. Elk beginnend belegger zal ofwel te vroeg winst nemen, te laat verlies nemen en vice versa. Dit alles klinkt misschien als een preek met een wijzend vingertje, maar het is nu eenmaal goed om te beseffen dat het knap lastig is om maand in maand uit zwarte cijfers te schrijven. Het is een kwestie van vallen, opstaan en weer doorgaan: elke professional heeft wel eens serieus overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Maar als u eenmaal doorzet en het punt heeft bereikt om consistent winstgevend te zijn, dan is dat een magisch gevoel. In een dag of week verdienen waar anderen een maand over doen, wie wil dat niet? Niet meer in de file staan, geen vervelende bazen meer, meer tijd voor ontspanning, vrienden en familie…. enfin, u begrijpt het.

Voor de absolute beginners is het eerst  zaak om u te verdiepen in technische analyse. Denk hierbij aan onderwerpen als candlesticks, steun/weerstand, trendkanalen, RSI, Moving Averages, Volume en Stochastics. In deze sectie van  Trade School zullen we regelmatig artikelen schrijven over deze zaken.  Daarna is het tijd om verschillende instrumenten te bestuderen, bijvoorbeeld opties, aandelen, CFD’s en Sprinters. Opties lijken op het eerste gezicht lastig te begrijpen, maar als u het eenmaal doorheeft gaat er een wereld open. Er is namelijk geen ander instrument dat zo veelzijdig is, zoveel rendement kan opleveren en tegelijkertijd zoveel bescherming kan bieden. Uiteindelijk zult u emotieloos moeten handelen en dat is voor iedereen een heel proces, juist omdat het om geld gaat. Hoe handelt u vandaag als gisteren €500 hebt verloren (of gewonnen)?  De bedoeling is dat u consistent handelt, maar lukt dit ook?  Zaken als risk management en psychologie zullen een belangrijke rol spelen in de handelsstijl die u gaat ontwikkelen.  Langzamerhand -helaas vaak na verliezen- gaat u een gevoel en intuïtie ontwikkelen voor de markt. Professionele traders weten precies wanneer ze gas terug moeten nemen, wanneer ze in de vijfde versnelling moeten en wanneer het tijd is voor een pitstop. Beleg daarom in het begin met kleine bedragen en focus u op de trade, niet op hoeveel u met de trade kunt verdienen. Dat komt vanzelf.