bol

 

De markten zijn momenteel zeer onrustig en dat heeft heeft natuurlijk alles te maken met aanstaande verkiezingen. Wordt het Hillary of toch Trump? Er zijn voorspellingen dat de markt 3% zal stijgen bij een overwinning van Clinton en 7% daling als Mr. Trump de zege binnen haalt. Wij vinden het altijd erg knap als de knappe koppen de beurs kunnen voorspellen en dit is dan ook zeker niet onze manier van werken.  Dus laten we de markten eens zo objectief mogelijk proberen te beoordelen. Dat doen we zoals altijd op basis van de grafieken, omdat grafieken nooit liegen. Politici wel :)… 

Records

Er worden er nogal wat historische records gevestigd. Afgelopen week sloten we in de VS een periode af waarbij de bandbreedte nog nooit zo lang binnen zo’n smalle range acteerde. Feitelijk gebeurde er sinds begin juli tot afgelopen week niets. Tot afgelopen week: de daling die de week ervoor lafjes was ingezet, kreeg een vervolg met als resultaat een nieuw record: sinds 1980 daalde de SP500 nooit meer dan 9 dagen achter elkaar. Leuk, die statistieken, maar wat hebben we er aan? Het zijn inmiddels voldongen feiten, maar ze zeggen niets over een mogelijk volgend scenario, terwijl dat nu juist het meest interessant is voor ons handelaren.

De Markten 

De SP500 laat momenteel twee interessante mogelijke steunpunten zien. Eerst zien we de hele MA200 (200 daags voortschrijdend gemiddelde). Dit niveau werd afgelopen vrijdag direct geclaimd door de bulls, maar kwam laat in de handelssessie weer onder druk. Vlak daaronder, rond 2.069 zien we de 61,8% Fibonacci retracement sinds de Brexit low. De RSI staar momenteel op 29 en is dus oversold. Ons inziens een perfect instappunt, met een stoploss onder dit niveau (alleen wanneer de koers daaronder sluit aan het einde van de dag).

spx

Dan de AEX 

We beginnen met een uitgezoomde grafiek, waarbij duidelijk is te zien dat de index sinds Maart 2016 zijwaarts gaat. Een hoop Nederlandse goeroe’s doen aan zelfkastijding door maar vol te blijven houden waar de AEX aan het einde van het jaar zal staan. Staat de AEX op 400 of 500 aan het einde van het jaar? Een goede handelaar weet beide scenario’s te verzilveren. Feit blijft dat de AEX vrijwel het hele jaar zijwaarts gaat. Het kan een voorbode zijn op een enorme daling…of stijging.

aex

 

Als we inzoomen, dan zien we een aantal interessante zaken. Allereerst is een duidelijk verzwakkend beeld te zien. Maar we zien ook dat de koers zich nu aan de onderkant van de range begeeft. En dat de gele MA200 nu in het geding is. De MA200 is de moeder der voortschrijdende gemiddelden. Een technische regel luidt dat wanneer de koers dit niveau langer dan 2 handelsdagen onder dit niveau blijft , verdere daling aannemelijk is. Wij zien dus kansen voor een long positie, en wel om de volgende redenen:

  • de koers begeeft zich aan de onderkant van de range
  • de koers zit nog steeds boven de MA200
  • de risk reward is hier uitstekend: sluit de koers voor de 2e achtereenvolgende dag onder de MA200, dan is het tijd om afscheid te nemen van deze positie. De reward is dat de koers een poging gaat doen om het niveau 460 opnieuw te gaan opzoeken. Een stijging van circa 20 punten.

 

aex2

 

Succes aankomende week! Wil je samen met ons op proef twee weken meehandelen met ons in de grootste trading chatbox van Nederland? Meld je dan aan via

info@hetbeurslab.nl