WEEK MARKTUPDATE

t/m 1 juli

Hallo Beurslab Traders,

We hebben twee historische weken achter de rug. De beurzen braken verschillende records in zowel positief als negatief opzicht. Als fanaat is het prachtig om te zien, maar de beurzen zijn ook onverbiddelijk voor diegenen die verkeerde keuzes maken en niet op tijd willen toegeven dat ze fout zitten. Een bekende handelaar zei ooit: there is one thing worse than being wrong: staying wrong. De kunst is om jezelf te positioneren op een niveau met een gunstige risk reward: snel weten wanneer je fout zit en eventueel verlies nemen. Dat is waar je controle over hebt. Geen controle heb je over de hoogte van de winst. Soms schiet een winnende positie geweldig door en trail je net zolang totdat het stopt; een andere keer neem je genoegen met een wat kleinere winst. Winsten zijn dus een gift, niet iets waar rechten op te verkrijgen zijn. Recht om verliezen heeft iedereen, alleen bepalen we zelf de hoogte hiervan. Tot zover het filosofische gedeelte šŸ™‚ Ā (maar o zo belangrijk!)

T.a.v. het daytraden was het de afgelopen 2 weken een kwestie van geduld. En vanwege hogere volatiliteit het verruimen van stop losses. Dagen na de Brexit hebben we hierdoor juist veel minder gehandeld, maar de dagen erna des temeer. Afgelopen week was het op maandag na elke dag feest. Sommige traders hebben absurd veel binnen geharkt. Mijn advies: geniet va de winst en geef het niet weg aankomende week!

De juli swingtrades stonden er voor de Brexit redelijk goed bij, maar kregen daarna een enorme knauw. Gelukkig kon e.e.a. weer redelijk herstellen. We hebben nog 3 weken. Het gaat met name om AAPL, TSLA, FB, DDD en hoop is er voor IBB en AAL (maar niet meer dan dat). Sommigen hebben lange termijn posities genomen in GILD en TWTR. Beide zijn zeer kansrijk m.i.en laten nu al mooie winsten zien.

Voor degenen die TSLA hebben kan dit de trade van het jaar worden. De kracht van dit aandeel was vrijdag weer eens zichtbaar. Voorbeurs -3,5% vanwege slecht nieuws, om de dag +2% te eindigen. Hello! En de rek is er m.i. nog lang niet uit. We hebben nu AUG $240 in bezit voor $1,91. Mochten deze binnen twee weken in the money zijn, en die kans acht ik zeer wel aanwezig. dan doen deze calls rond $12. Ruim 600% winst. Daarna hebben we nog 6 weken te gaan, maar we gaan uiteraard ruimschoots van tevoren uitschalen. Ā Laten we echter niet op de zaken vooruit lopen.

 

 

MARKTUPDATE

Waar staan we nu?

In mijn trading carriĆØre heb ik nog nooit zoveel divergentie gezien tussen Europa en de VS. Nieuwe all time highs zijn in de VS bijna onvermijdelijk, terwijl Europa het vele malen slechter doet. Ook dat is historisch , maar fundamenteel wel verklaarbaar. In dat opzicht bestaan er m.i. twee visies over de huidige stand van zaken:

  1. Het geld gaat nu van het instabiele Europa naar het ā€˜veiligeā€™ VS. Europa zal dus verder dalen.
  2. De VS gaat naar all time highs en Europa zal volgen

Ik denk het laatste, maar dat is slechts een mening en dus irrelevant omdat we voor onze doeleinden op de grafieken handelen. Die behandel ik in deze update. Een ander voorbeeld van deze denkwijze is de situatie in de VS, in combinatie met fundamentele zorgen (negative yield, schuldenbergen, groeivertraging, China, uitgespeelde centrale banken, etc). Allemaal redenen om short te zitten, maar de grafieken zeggen sinds begin Ā februari: buy the dips. Of zoals de Amerikanen zeggen: BTFD

 

AEX

Onderstaand de weekgrafiek van de AEX. Wat kunnen we erover zeggen? We zien een 18 maandenĀ  richtingloze index met een redelijk duidelijke weerstandslijn. Had deze weerstand met de onzekerheid in Europa te maken in relatie met Brexit en gaat de AEX deze 18 maanden van touwtrekken nu achter zich laten? Geen idee. De actie op de beurs is niet altijd te verklaren.

We zien steun op de paarse MA200 en in dat opzicht zit de AEX nog steeds in bullish territorium. De groene MA50 is dalend en zal waarschijnlijk weerstand bieden. Daarboven zit de diagonale weerstandslijn.

M.i. is het speelveld tussen de MA200 en de weerstandslijn de komende tijd beslissend. Persoonlijk vind ik de steun op de MA200 relevanter dan de weerstandslijn. Deze is nu meerdere malen getest en keer op keer bleek hier zeer sterke support. Mocht de AEX de dalende toppenlijn doorbreken, dan is een aanzienlijke opwaartse beweging te verwachten. Ā Reden is de Ā zeer lange consolidatieperiode van 18 maanden. (hoe langer deze is, hoe groter de beweging in de richting van de doorbraak).

aexweek

Dan de daggrafiek van de AEX. Bulls zien hier een inversed Head & Shoulders patroon, die bij het doorbreken van de diagonale neklijn een grote opwaartse beweging impliceert. Deze neklijn zal dus rond 444 weerstand geven. Daarna moet de index afrekenen met een recente top rond 456.

Ā 

aexdag

Waarom denk ik dat we met de AEX hoger gaan?

Daarvoor zoomen we in en gaan we de neerwaartse na de Brexit beoordelen in relatie met het herstel. Na dergelijke daling is de toon gezet en moet naar beneden worden gekeken. Dat hebben enkele Beurslab traders dan ook terecht gedaan afgelopen week. In principe kan elke bounce dan geshort worden op logische niveauā€™s. Shorters hebben dan verschillende mogelijkheden om opnieuw in te stappen en naast bepaalde Ā prijsniveauā€™s spelen voornamelijk Fibonacci niveauā€™s hier een belangrijke rol. De ultieme shortniveauā€™s zijn de 50% en de 61,8% retracement niveauā€™s. Op onderstaande grafiek is te zien dat beide niveauā€™s nu ingenomen zijn door kopers. Bovendien acteert de koers nu boven alle moving averages. De volgende testen zijn, zoals eerder te lezen: 444 en 456.

aex fib

 

Conclusie: de AEX heeft de brexit daling technisch gezien achter zich gelaten.

En wat denken we van deze grafiek van de FTSE? In 4 dagen tijd rekent het af met 12 maanden getouwtrek. Game over voor de bears.

ftse

S&P 500

In een eerdere marktupdate gaf ik aan dat de kans bestaat dat de SP500 zou uitbreken en omdat we ook hier 18 maanden in een enorme bandbreedte geconsolideerd hebben zou deze beweging groot kunnen zijn, zoā€™n 10-15%. Met veel voorbehouden, bv dat het heel goed nog maanden kan duren voordat het zover is of dat er straks sprake is van een valse uitbraak.

Het bearishe argument is dat de index voorheen op de toppen niet in staat bleek om uit te breken, dus waarom nu wel? Het bullishe antwoord zou kunnen zijn dat de candleformatie en -ontwikkeling nu veel gunstiger is dan voorheen. Dit zie je in onderstaande grafiek.

 

spx

Een belangrijker bearish argument zijn de Financials. Daar is nu echt iets aan de hand en dat heeft te maken met de rentestanden waardoor hun winstgevendheid onder druk komt te staan. Wat de reden ook is, de grafieken zien er afgrijselijk uit, zowel in de VS als Europa. Degenen die mij volgen op Twitter (@optietradingcom) zagen een tweet van mij voorbij komen waar een trader een enorme bearishe positie innam op Deutsch Bank met Januari 2018 $3 puts. Dat is een weddenschap gericht op een faillissement! Extra attentie dus de komende tijd voor deze sector

Of we deze maand of volgende maand pas gaan uitbreken, of dat we vanaf de toppen weer keihard naar beneden donderen gaan we komende periode meemaken. Voor nu lijkt het onvermijdelijk dat de VS gaat uitbreken.

Mocht dit bullishe sceanrio zich verder gaan ontwikkelen, dan komen er geweldige tijden aan voor ons allemaal. Het zal het handelen namelijk een stuk makkelijker maken. Iets dat juist zo moeilijk was de afgelopen 1,5 jaar en waardoor velen zijn gestopt. Traders die iets langer meelopen en bv 2013 hebben meegemaakt weten dat het geld dan voor het oprapen ligt. Dat wil niet zeggen dat we ons huis moeten gaan inzetten, omdat we altijd rekening moeten houden met de zwarte zwaan. Het spelletje blijft hetzelfde: het managen van risico. Winsten zijn immers een gift waar we geen controle over hebben; over onze verliezen wel.

Fijn weekend allen!

Mischa