Aanstaande zondag vieren de beren hun vijfde jaar van deze seculiere bull market. Statistisch gezien is de kans op een zesde verjaardag klein: in de geschiedenis is dit slechts drie keer voorgekomen. Maandag verstoorde Putin de beurzen met dreiging van een coupe, gevolgd door een sterke bounce toen het ‘rode gevaar’ enigszins week. Dit weekend blijft het rommelen op geo-politiek niveau.  Vrijdag reageerden beleggers in eerste instantie enthousiast op de banencijfers, totdat er opnieuw onrust kwam vanuit de Krim. In  de financiele media worden de bear en bullkampen weer opgebouwd. Lees wat u wilt geloven; wij lezen het voor Ende Vermaeck en focussen ons liever op de prijsniveaus.

Op de korte termijn wordt het voor traders tijd om op te passen met het innemen van long posities. De S&P 500 heeft een prachtige reeks neergezet nadat de LT trendlijn werd gebroken in Februari; een adempauze zou gezond zijn. Het technische plaatje op de daggrafiek ziet er verdeeld uit:

– Donderdag en vrijdag zien we 2 bearish tweezers, waar verkopers zich manifesteerden

– De S&P 500 bounce-te vrijdag op de 5 EMA (de witte lijn). Trending stocks en indices vinden op dit punt meestal steun.

– De RSI staat op 66,40. De afgelopen 12 maanden is 70 (overbought) steeds als weerstand gebleken. Er is dus nog wat ruimte, maar niet veel

– De MACD zit tegen overbought aan: bearish

– De stochastics geven een verkoopsignaal af

–  Kortom: pas op de plaats. Op intraday niveau (de 30 min grafiek) vinden we steun (groen) en weerstand (rood)

Met een Fibonacci retracement zouden we de omvang van een ritje naar beneden kunnen vaststellen. Kijk, dit gaat precies tot op het steunniveau van Januari, zo rond 1.849.

SECTOREN

 

We zien deze week verschillende divergenties in de sectoren (tussen haakjes de tickers van de betreffende ETF’s)

 

S&P 500 (SPY): +1,08%

Financials (XLF):  +3,04

Industrials (DIA): +0,82%

Onroerend goed (IYR): -1,13

Technologie (QQQ): +0,25%

Midcap (IWM): +1,95%

 

De financials lieten deze week eindelijk van zich horen, maar hadden dan ook nog wat in te halen. Technologie maakte in Februari een sterke indruk, maar deed afgelopen week amper mee met het feest. Volgende week houden we de sectoren nauwlettend in de gaten. Bij een ommekeer van de KT trend gaan de trending indices / ETF’s vaak als eerste kopje onder. Bij de Biotechs (IBB) bijvoorbeeld is dit inmiddels gebeurd; het verloor al de 5 EMA en nu ook de 21 EMA (blauwe lijn).

Aankomende week

Met de ontwikkelingen op de Krim verwachten we een volatiele week, waarbij we de steunniveaus in de gaten houden. Voor een ritje naar beneden moeten deze wel worden gebroken. Wat niet wil zeggen dat we shortposities gaan innemen omdat het recente verleden keer op keer heeft uitgewezen dat de markt meedogenloos kan zijn voor de beren. Met longposities zijn we sowieso terughoudend. Geen positie is ook een positie!

Voor nu een fijn weekend!