Wall Street sign

Er zijn meer dan 3.000 ‘optionable’ aandelen op de NYSE, een ware candy store voor de gepassioneerde optiebelegger. Deze variëteit zorgt ervoor dat er altijd wel iets te verhandelen valt, ook al gaat de markt zijwaarts. Er zijn altijd wel bepaalde ‘high beta’ sectoren die op korte termijn mooie rendementen kunnen opleveren. Waar de AEX bestaat uit zo’n 25 fondsen, zijn de mogelijkheden op de Amerikaanse beurs bijna eindeloos. Niet één airline (Air France/KLM), maar meer dan tien uit binnen- en buitenland.  Zo ook de financials: op de NYSE vindt  u er tientallen, in tegenstelling tot de AEX waar we alleen Aegon en ING vinden.

Wetgeving

Ter bescherming van de particuliere belegger heeft de Amerikaanse wet een aantal voorschriften opgesteld. Hier gaan we niet al te diep op in, maar het komt erop neer dat er onderscheid wordt gemaakt tussen daghandelaren en niet-daghandelaren. Als niet-daghandelaar mag u per 5 (beurs)dagen niet meer dag 3 keer een positie openen en sluiten op dezelfde dag. Gaat u daar overheen, dan mag u 3 maanden niet meer handelen! Als daghandelaar echter, mag u zoveel openen en sluiten op dezelfde dag als u wilt. De ‘enige’ voorwaarde die de Amerikaanse wet dan stelt is dat u minimaal $25.000 aan contanten en eventuele posities op uw beleggersrekening heeft staan. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen een margin account (waar u met geleend geld kunt handelen en waarmee u opties kunt schrijven) en een cash account (waar dit in beide gevallen niet kan). Met een cash account kunt u overigens wel zo vaak openen en sluiten op dezelfde zoals u wilt.

Cash Versus Margin account

Met een margin account kunt u met geleend geld handelen en kunt u opties schrijven. Met een cash account kan dat niet. Met een cash account echter, kunt u onbeperkt daghandelen (met een margin account minder dan $25.000 kan dit niet!). Per vijf (beurs)dagen kunt u bijvoorbeeld ongelimiteerd posities op dezelfde dag openen en sluiten. Ook hier is er weer een beperking: u mag niet meer geld verhandelen dan u de dag bent begonnen. Stel, u heeft uw storting gedaan van $2.000 en u koopt 4 call opties van $500. U kunt dan alle posities de gehele dag sluiten zonder dat u een penalty krijgt. Maar stel dat u op deze posities winst draait, dan mag deze winst niet op dezelfde dag opnieuw worden ingezet. Maw: uw buying power is aan het begin van de dag $2000 en dat kan nooit meer worden.

Brokers

De meeste Nederlandse brokers bieden de mogelijkheid om Amerikaanse opties te verhandelen. Uiteraard is het ook mogelijk om dit via een Amerikaanse broker te doen. Het verschil is voornamelijk het aanbod en de prijs. Alhoewel de prijzen in Nederland steeds meer onder druk staan (wat wij een fantastische ontwikkeling vinden, omdat het nu eindelijk ook voor particuliere beleggers met kleinere  budgetten interessant wordt om te beleggen), zijn de prijzen in Amerika niet te vergelijken Nederlandse brokers. Hier betaalt u al snel $2,00 per contract, in de VS is dat $0,50 of $0,75 bij de grotere brokers. Bij kleinere is dat zelfs vanaf $0,20.

Voorbeeld:

20 contracten van $1,00 a $2,40 per contract = $2.000 aan optiecontracten + $48,00 commissie

20 contracten van $1,00 a $0,75 per contract= $2.000 optiecontracten + $15,00 commissie

Als u veel handelt (= veel contracten) dan raden we u een amerikaans account aan. Als u weinig handelt, dan is de noodzaak hiervoor minder.

Brokers uit de VS

Cash accounts zijn alleen maar in de VS verkrijgbaar en dan is er voor zover wij weten slechts één aanbieder die ook internationale accounts accepteert: TD Ameritrade. U betaalt hier $0,75 per contract met een minimum van circa $10,00. Daar komt nog eens bij dat u de eerste twee maanden geen commissie hoeft te betalen. TD Ameritrade biedt ook margin accounts aan. Een andere partij waar u alleen margin accounts kunt openen is Trademonster, waar u $0,50 per contract betaalt met een minimum van $12,50, plus één maand commissievrij handelen. Mocht u hierin geinteresseerd zijn, neem dan contact met ons op zodat we u sneller op de rit kunnen krijgen.

Nederlandse brokers

In Nederland kunt u terecht bij bijna alle brokers, maar u dient goed na te gaan  welke  het beste bij u past. Binckbank en Alex bieden niet alle 3000 opties aan, maar zo’n 130. U betaalt hier ongeveer €3,00 per contract. Lynx, Tradzster en Tradersonly bieden wel het gehele optiepalet. Bij al deze aanbieders betaalt u $2,40 per contract.