Afgelopen week was nog volatieler dan de week ervoor en het ziet ernaar uit dat dit beeld in ieder geval tot aan donderdag, het uur U van Draghi, niet gaat veranderen. De markten moesten een hoop verwerken, waarbij het nieuws vanuit Zwitserland als een mokerslag insloeg. Maar ook tegenvallende bedrijfsresultaten in de VS, een op en neer schommelende Olieprijs, een depressief klinkende Christine Lagarde van het IMF. Dit weekend was er veel te doen over de uitwerking van de Europese QE waar ministers van Financiën hun zegje willen doen over de nieuwe plannen van Draghi waarbij niet de ECB, maar de individuele landen zelf staatsleningen gaan opkopen. Met een plafond en met uitzondering van Griekenland. Maandag zullen we direct zien hoe de beurzen hier op reageren. En hoe anders reageerden de beurzen in de VS, waar dreiging van een diepere correctie bleef aanhouden. Pas vrijdag na de Amerikaanse lunch wist de kopers weer controle over de markt te krijgen, nadat cruciale steun meerdere malen werd opgezocht. Het belooft wat voor volgende week.

INDICES

Er zit momenteel veel Draghi-verwachting in de koersen verwerkt. We zien een stijgende wig  die aan de bovenkant wordt aangetikt. De indicatoren geven divergentie aan. Hogere koersen worden dus niet ondersteund door de indicatoren, maar doen wel hun best om uit negatieve divergentie te geraken. Ze wijzen namelijk allemaal omhoog. Aankomende week weten we meer.

aex daily

De DAX laat een nieuwe all time high zien, nu in een weekchart afgebeeld.

dax

Hoe anders was het in de Verenigde Staten. Daar stonden de beurzen onder zware druk met een ongekende volatiliteit. Onderstaand de 30 minuten grafiek voor een goed beeld.  Het patroon dat we hier zien heet een dalende driehoek. Dit is een bearish patroon, tot het tegendeel bewezen is. Het betekent dat we momenteel in een neutrale markt zitten en vrijwel niets over de nabije toekomst kunnen zeggen. Eerst zal deze driehoek namelijk moeten worden opgelost. Te zien is dat de koers binnen deze driehoek blijft. De dalende rode lijn biedt weerstand; de horizontale lijn geeft steun.  De afstand tussen het hoogste en laagste punt is circa 120 punten. Omdat dit een bearish patroon is, betekent dit dat wanneer de steunlijn wordt gebroken, het koersdoel op termijn circa 1880 wordt, een daling van 5-6%.  Dit is het eerste scenario. Het tweede scenario is dat de weerstand wordt gebroken, waarmee de bulls de markt weer onder controle krijgen. Daarvoor moet de koers ca 2045 gaan doorbreken. Het derde scenario is dat de koers binnen de driehoek blijft.

sp500

 

Een goede handelsweek!

Optietrading.com – Mischa Snijders

***

Bevalt onze zienswijze en wilt u samen met ons en tientallen leden  handelen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Neem dan een premium abonnement. U krijgt dan o.a. toegang tot al onze openstaande posities en onze moderne tradingroom waar u elke beursdag van 09.00 tot 22.00 terecht kunt.

Op 21 februari geven Mischa en Rene de cursus Optiebeleggen vanuit Technische analyse. Locatie: Bosch en Duin.

***