Wall-Street-Bull

Deze titel van deze blog zal waarschijnlijk de nodige wenkbrauwen doen fronsen. De meeste indices stijgen immers ‘onafgebroken’ sinds 2009 en “het blijft maar doorgaan”. Gisteren brak de AEX uit; de uitbraak in de VS van enkele weken geleden wordt samen met het jaar 2013 “de meeste gehate” uitbraak genoemd. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Niet eerder stonden zoveel beleggers aan de kant, niet eerder lazen we zoveel negatief nieuws over de financiële markten. 

De geleerden zijn het erover eens dat de geschiedenis uitwijst dat elke bullmarkt een houdbaarheidsdatum heeft en in dat opzicht zou het nu wel eens klaar moeten zijn. Maar is dat wel zo, en zaten we ‘stiekem’ niet al jaren in een bear markt? Als dat zo is, dan zou er nu volgens diezelfde geleerden een nieuwe bullmarkt kunnen ontstaan.

Natuurlijk wordt het vuurtje opgestookt door de Centrale Banken; niemand weet hoe de beurzen ervoor hadden gestaan als zij niet zo op de voorgrond hadden gestaan. Maar maakt dat wat uit? Hun aanwezigheid is nu eenmaal een feit en als handelaar of belegger is het jouw taak en verantwoordelijkheid om alle factoren die van invloed kunnen zijn op waarde te kunnen schatten. Dat de rol van de Federal Reverse bijna is uitgespeeld is ook een feit. Althans, aangenomen mag worden dat de rente vanaf December in stapjes verhoogd zal worden. Hoe de markten hierop zullen reageren weet niemand en dat is voor nu ook niet belangrijk.

Een portfolio manager zei hier gisteren het volgende over:

alpha

Dan rest de vraag wat een bull of bear markt is. Het is mijns inziens een misvatting om uit te gaan van een koers die meer 20% onder recente toppen acteert. Tevens is het zinloos om te proberen om er een naamkaartje aan te hangen. Waarom? Daar kom ik straks op terug. Laten we eerst de markten bekijken.

AEX

De afgelopen dagen is t.a.v. de AEX veel gesproken over de bekende weerstandszone van 458-460. Deze is gisteren gebroken. De afgelopen weken waren er genoeg indicaties dat deze zone achter zich gelaten zou worden: De (gele) MA200 bood goede steun ongeveer een maand geleden, de weerstandslijn werd steeds vaker opgezocht in een steeds korter tijdsbestek, de kortere MA’s bleven steun bieden en de Bollinger Bands waren aan het vernauwen. Daarnaast gaven andere toonaangevende indices allang aan dat de AEX een achtergebleven kindje was. Zie de grafieken van de Chinese, Amerikaanse, Japanse indices. En zelfs de DAX toonde een kracht die we lang niet hadden gezien. Ook de Emerging Markets waren al bezig met een nieuwe uptrend.

Interessant is het Inversed Head & Shoulders patroon (er zijn er zelfs meerdere), wat de AEX een koersdoel op termijn van ca 540 meegeeft; op voorwaarde dat dit patroon valide is.

aex

De weekgrafiek geeft een wat rustiger beeld, maar laat duidelijk zien dat er wordt afgerekend met een verleden van gesteggel en onzekerheid. Opvallend is dat de AEX slechts 1 week gesloten is onder de week MA200 (paarse lijn). Technisch zijn dit vaak de beste instappunten, zolang de koers de week erop boven deze week MA200 sluit. Dan is er namelijk sprake van een valse doorbraak. Valse doorbraken gaan meestal 3 x zo hard weer terug in de tegenovergestelde richting.

Overigens, kun je je nog herinneren dat de kranten destijds bol stonden met doemverhalen over de financiële markten? Het is het verschil tussen het handelen op grafieken versus het nieuws.

Een andere favoriet instapmoment van ons is wat we noemen de “MA200 Double Touch”. Het maakt dan niet uit of het een week-, dag-, uur-, of zelfs minuutgrafiek betreft. Het komt erop neer wanneer de ma200 voor de tweede keer geraak wordt, dit een geweldige risk/reward oplevert. Met andere woorden: je weet heel snel of je ernaast zit, dan wel te maken hebt met een zeer kansrijke positie. Op onderstaande weekgrafiek van de AEX is dit duidelijk te zien.

aexwk

Iets anders: einde 2013 brak de AEX de 400 grens. Nu, in de tweede helft van 2016 staat de AEX ‘slechts’ 63 punten hoger, ofwel 15%. Zaten we de afgelopen maanden in een bear markt of zitten we vanaf 2009 in een bull markt? Of kunnen we nog veel hoger, omdat de AEX nog niet zo heel lang geleden Het is maar hoe je het bekijkt.

 

Bull Markt USA

Wat is nu de definitie van een bull markt? Als we de weekgrafiek van de SP500 erbij pakken, dan zien we vanaf 2009 een enorme stijging en moeten we wel in een bull markt zitten. Can’t argue with that!

spx

 

Maar is dit wel een aanééngesloten bull markt?

Nee. Mijns inziens was er onder het oppervlakte veel meer aan de hand. Ten eerste komt de SP500 nu uit een range van ruim 18 maanden, waarbij de koers vrijwel zijwaarts is gegaan. Dit kun je zien als een correctie. Correcties kunnen namelijk in prijs plaatsvinden, waarbij de koers bijvoorbeeld 20% of meer daalt. Of in tijd, waarbij de koers zijwaarts gaat. Met andere woorden: de afgelopen 18 maanden is de SP500 bezig geweest met corrigeren. Of noem het een bear markt, “if you will”.

Bear Markt

Ik laat de volgende grafieken zien van wat er zich onder de oppervlakte heeft afgespeeld, de afgelopen periode. Dit lijkt meer op een bear markt, dan een bull markt!  

De energiesector is  50% gecorrigeerd. Van $96 naar $49

xle

 

De Biotechs: 40% correctie

 

ibb

 

De Financials: 30% correctie

xlf

De Russel 2000 (maakt ca 60% uit van de totale markt in de VS): correctie 25%

russel

 

Tot slot de maandgrafiek van de SP500. De vraag is nu opnieuw: wat is de definitie van deze bullmarkt? Meet je die vanaf 2009 (zie 2) , waar de index ruim is verdrievoudigd? Of vanaf het jaar 2000 (zie 1), waar we slechts 600 punten gestegen zijn? De interpretatie laat ik over aan jou. Onze interpretatie is dat deze bull markt pas net begonnen is.

spxmnd

 

Vind onze zienswijze leuk en goed? Meld je dan aan voor een kennismakingsabonnement van 2 weken voor slechts 20 euro. Zo kun je elke dag met ons meehandelen in onze professionele en gezellige Trading Room. Meld je aan via info@hetbeurslab.nl  

 

Een fijn weekend!

Het Beurslab – Mischa