De afgelopen week was zowel in Europa als in de VS zeer beweeglijk, waarbij serieuze pogingen werden ondernomen om diverse steunniveaus uit te nemen. Maandag startte de week voortvarend voor de bulls, maar daarna namen de stieren tot donderdagochtend het initiatief. In de middag wist de indices wat te herstellen, om vrijdag na het banenrapport vanuit de VS een sterk herstel in te zetten. Beleggers konden de uitslag van het banencijfer wel waarderen. Er werden meer banen gecreëerd, maar niet genoeg om de zorgen van een renteverhoging in Juni van de Fed aan te wakkeren. De vraag blijft natuurlijk of het gezond is dat de beurzen voornamelijk leunen op de besluiten van centrale bankiers. En hoe de koersen zich zullen ontwikkelen op het moment dat hun rol minder wordt? Draghi wordt immers overspoeld met positieve geluiden ten aanzien van de Europese economie, terwijl de Fed nog maar één wapen in de hand heeft: tijd om de rente nog niet te hoeven verhogen.

De AEX had een volatiele week, met een dalingen en stijgingen van ca 20 punten. Maandag werd een high van ca. 493 punten bereikt. Daarna een daling tot 470, om vrijdag de week  te eindigen. Heel toevallig vonden we op 470 nog een openstaand gap en bovendien was de RSI inmiddels gekelderd naar ca 31: oversold. Het bleek de ultieme plek voor beren om winsten te verzilveren en stieren grepen hier hun kans. Positief is dat de MA 8 weer is herwonnen, maar deze is wel dalend. Weerstand zien we op de MA 50 (groene lijn) op ca 494,50. Dan zal ook de RSI boven de 50 staan.  Dit is een belangrijk niveau: hierboven is een verdere stijging aannemelijk; maar mocht dit niveau worden afgewezen is het heel goed mogelijk dat de lows van afgelopen week weer worden opgezocht.

aex

 

Wellicht herinnert u zich de onwaarschijnlijke stijging van Oktober 2014 nog, toen de SP 500 zo’n 250 (!)  punten vanaf de bodem kon doorstijgen. Opvallend is dat deze index sindsdien zo goed als zijwaarts is gegaan: vanaf het hoogste punt van December staat de index momenteel slechts 2% hoger. De laatste weken wordt de bandbreedte steeds kleiner, wat we o.a. terugzien in de Bollinger Bands die aan het vernauwen zijn. Dit impliceert dat er een grote beweging aan zit te komen. De SP 500 gaat waarschijnlijk aankomende week de zoveelste poging doen tot nieuwe highs. Wordt deze afgewezen, dan zou het wel eens hard naar beneden kunnen gaan. Mochten de bulls hier nog genoeg energie hebben, dan is een  forse beweging naar boven zeer aannemelijk.

spx

 

Een goede handelsweek!

***

Wilt u toegang tot onze live trading room en onze signalen per email ontvangen? Maak dan nu gebruik van onze introduktie-aanbieding. Tijdelijk bieden wij een korting aan van 50%! Voor slechts €75,00 bent u drie maanden lid. Bezoek snel onze Premium pagina