De afgelopen week was vooral volatiel. Maandag en dinsdag zagen we hongerige beren, maar die maaltijden kwamen de twee handelsdagen erna weer op het bord van de stieren . De laatste handelsdag mochten de verkopers zich tot winnaar van de week kronen. Het laatste kwartaal van 2014 kenmerkte zich door veel volatiliteit en het lijkt erop dat 2015 niet anders is begonnen. Een ontwikkeling die veel beleggers bezighoudt is de Europese QE van Draghi. Donderdag kwam een brief van zijn medewerkers naar buiten dat de voorbereidingen inmiddels zijn getroffen, maar vrijdag waren beleggers teleurgesteld toen er iets meer bekend werd over de uitwerking hiervan. Het zou gaan om maximaal 500 miljard, waar beleggers op meer hadden gehoopt. Op 22 Januari zal Draghi waarschijnlijk zijn plannen gaan aankondigen maar mocht dit tegenvallen zullen de indices waarschijnlijk hard vallen aangezien een positieve uitkomst al voor een groot gedeelte is ingeprijsd. Het belooft een paar spannende weken te worden. Naast de ontwikkelingen rondom QE zullen ook de bedrijfscijfers, de olieprijs en andere macrocijfers een rol spelen.

INDICES

De AEX sloot de week af met een verlies van circa 1%. Aan de grafiek is goed te zien hoe volatiel de afgelopen week was, waarbij een high van meer dan 424 werd neergezet en een low van iets meer dan 406: bijna 20 punten verschil. Afgelopen week vond de index tot twee maal toen steun op de MA 200 (donkerpaarse lijn) en vrijdag op de MA 100 (lichtpaarse lijn). De bovenkant van het trendkanaal geeft pittige weerstand, nu rond 425 punten.

aex

 

Hetzelfde geldt ongeveer voor de DAX, waar een identiek patroon is te zien.

dax

 

De S&P 500 leek zich na donderdag op te maken om snel nieuwe highs op de borden te zetten, maar de bulls kregen vrijdag een klein klapje te verwerken, getuige de laatste rode candle. De komende weken zal deze index moeten laten zien welke richting het op wil. Het trendkanaal op de grafiek laat voorlopige steun en weerstand zien. De index sloot vrijdag net onder de belangrijke MA 50 (groene lijn).

spx

 

Een goede handelsweek!

Optietrading.com – Mischa Snijders

***

Bevalt onze zienswijze en wilt u samen met ons en tientallen leden  handelen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Neem dan een premium abonnement. U krijgt dan o.a. toegang tot al onze openstaande posities en onze moderne tradingroom waar u elke beursdag van 09.00 tot 22.00 terecht kunt.

***