Het weekend biedt altijd uitstekende mogelijkheden om afgelopen week te evalueren en aankomende week voor te bereiden. Vandaag, zondag, zag ik een grafiek die boekdelen spreekt voor het gedrag van de markten afgelopen week. Het gaat over divergentie. Voor degenen die niet weten wat dat is een korte omschrijving: divergentie treedt bijvoorbeeld op als de indices (licht) stijgen, terwijl onderliggende indicatoren (bijvoorbeeld de RSI) een heel ander beeld geven. Ook spreken we van divergentie als bijvoorbeeld de Dow Jones stijgt en de Nasdaq (of de Europese beurzen) daalt.

Nu gaat het om de Nasdaq, die bijna twee weken lang zijwaarts bewoog na een enorme run ervoor. Bulls zeggen hier dat er winst wordt genomen en deze stijging verwerkt moet worden door de markt om later aan de volgende stijging te kunnen beginnen.  later zullen we aan de grafiek van de Nasdaq zien dat deze redenatie op zich niet onjuist is, ware het niet dat zich vaak meer achter de schermen van een index afspeelt dan we op het eerste gezicht zien. De onderstaande grafiek laat namelijk een divergentie zien van jewelste: de blauwe lijn laat het verloop van de Nasdaq zien  die inderdaad zo’n 12 dagen zijwaarts gaat. De rode lijn stelt het percentage van fondsen voor waarvan de koers onder haar 40 daags voortschrijdend gemiddelde zit. Die lijn zit nu onder de 40%! Let wel: we hebben het over de Nasdaq (7000 bedrijven) en het 40 daags gemiddelde is ook ruim genomen als de index tegen all time highs zit. De index doet ons dus geloven dat er niets aan de hand is, maar het aantal aandelen dat meegaat in dit verhaal van allt time highs wordt minder en minder. Reden is dat waarschijnlijk aan aantal grote jongens als Microsoft en Apple de boel nog een beetje omhoog houden, maar als ook deze gaan stotteren kan het nog wel eens hard gaan met de Nasdaq.

In een bull markt kun je divergentie in negen van de tien gevallen negeren. Laat dit nu één van die tien keer zijn dat divergentie serieus moet worden genomen. 

nasdaq40dayDe indices

De AEX lijkt te gaan corrigeren. Hoe kan het ook anders na de recente run vanaf ca 390. De RSI staat momenteel op 52 en bevindt zich nog steeds in bullish territorium, maar aannemelijker is een verdere daling richting 413 waarde EMA 20 zich begeeft. De horizontale lijnen geven steun aan, waarvan alleen de onderste nog potentiele steun geeft. Rond 407-410 ligt goede steun en waarschijnlijk zal de index daar weer de weg omhoog vinden. Zo niet, dan ligt een verdere daling tot onder 400 in de kaarten.

aex

 

De DAX geeft een simpel beeld en het zal deze box moeten beslechten. Hierboven (met bevestiging) gaat u long. Eronder short. Als dit een aandeel was zou ik hier zeker niet op handelen.

dax

 

De S&P 500 lijkt en ritje te maken naar de MA 50 (groene lijn). Daar moet voor de bulls een krachtige bounce komen, gezien het feit dat de index nu al zo lang aan het treuzelen is en de laatste dagen steeds bearisher worden. De EMA 20 is al verloren. Dit is zeker geen chart om nu long te zitten.

sp500

 

Wat een onschuldig plaatje laat de Nasdaq zien. Gelukkig hebben we deze index aan het begon van dit bericht ontmaskerd. Wordt vervolgd!

nasdaq

 

Een goede handelsweek!

Mischa Snijders – www.hetbeurslab.nl 

Bevalt onze zienswijze u en wilt u dagelijks met ons in onze hypermoderne trading room meehandelen op de AEX, DAX en NYSE? Word dan premium lid en ontvang regelmatig tips met koersdoelen en in- en uitstappunten.

Op 20 september geven wij in Stampersgat (NB) de cursus “Praktijkcursus Optiebeleggen vanuit de Technische Analyse”  Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Gratis lid worden en $500 transactietegoed op de koop toe? Dat kan, wanneer u nu een rekening opent bij Traders Only om op de Amerikaanse beurs te handelen. Lees er alles over via voorgaande link.