Het hoge woord is er uit. Draghi mag z’n gang gaan en de beurzen in Europa reageerden euforisch, met name omdat het bedrag veel hoger bleek dan beleggers hadden verwacht. . Of het de Europese economieën gaat helpen is een tweede. Zo hebben bijna alle Nederlandse banken aangegeven  geen extra geld nodig te hebben en de vraag blijft of het geld nu ook werkelijk terecht komt in de economieën.

Lees ook:    Draghi’s plan: subliem of gevaarlijk? Over inflatie en deflatie

Ook in de VS reageerden beleggers donderdag enthousiast, na een aarzelend begin die dag. Afgelopen vrijdag stond in het teken van winstnemingen. Volgende week wordt een belangrijk week, want dan gaan we waarschijnlijk de echte reactie zien op de nieuwe maatregelen. De Europse beurzen waren immer al behoorlijk op de zaak vooruit gelopen en sinds de meevaller van donderdag konden veel indices vele extra procenten aan de koers toevoegen. Er is sowieso sprake van enige divergentie tussen de Europese en Amerikaanse beurzen. Tot voor kort bijvoorbeeld stond de DAX op een nieuwe all time high terwijl de S&P 500 zich op leek te maken voor een diepere correctie; dit beeld hebben we een lange tijd niet gezien. Eén en ander kan te maken hebben met een steeds sterkere US dollar enerzijds en een keldere Euro anderzijds. Toen McDonalds haar kwartaalcijfers presenteerde werd al melding gemaakt dat het concern last had van de stijgende dollar en dit is vanzelfsprekend ook het geval voor andere bedrijven die in grote mate afhankelijk zijn van export. Ook bestaat het idee dat het geld momenteel aan het roteren is van de VS naar Europa. Het belooft een spannende week te worden. Dan komt de Fed weer bijeen, maar eerst zijn zondag zijn de Griekse verkiezingen.
INDICES 

De AEX beleefde één van z’n sterkte periodes ooit. Nadat kortgeleden het niveau van 411 werd aangetikt schoot de index omhoog. Het zag de stijgende weerstandslijn niet eens staan, want de AEX denderde er dwars doorheen. Duidelijk moge zijn dat vanuit technisch perspectief de risk/reward voor het innemen van nieuwe longposities op dit niveau zeer ongunstig zijn. De kans op een terugval is groot. De RSI indicator staat momenteel op ruim 71: overbought. Het sentiment is momenteel extreem positief, maar elke belegger weet ook dat koersen met dezelfde vaart omhoog als omlaag kunnen gaan. Aankomende week is het zaak om verschillende prijsniveau’s t.a.v. steun en weerstand in de gaten te houden. Dit zou ons duiding moeten geven over het verloop van de komende periode.

aex

 

De S&P 500 geeft een ander beeld. Daar is de lucht nog lang niet geklaard. Positief is dat de MA 50 (groene lijn) weer in het bezit van de bulls is gekomen. De sessie van donderdag was erg sterk, maar vrijdag werd de stijging niet doorgezet. Voorlopig is de MA 50 het belangrijkste referentiepunt, in combinatie met de stijgende MA 5 (blauwe lijn). Pittige (potentiële) weerstand zien we rond 2064. Voorheen waren de beren hier de baas en mocht het de bulls na een derde poging weer niet lukken om dit niveau uit te nemen, dan zal verder omlaag moeten worden gekeken. Zeker als de belangrijke MA 5 en MA 50 geen stand zullen houden. Het blijft sowieso oppassen in de VS. Kopers hebben nu de controle weer overgenomen, maar we hebben de afgelopen periode ook veel valse koop- en verkoopsignalen gezien. Sinds begin December is het een lastige periode waarbij gestage stijgingen gepaard gaan met felle dalingen. Het lijkt erop dat de index nog steeds de enorme stijging van Oktober aan het verwerken is, maar nu is aangekomen op een belangrijk punt om een beslissing te nemen over dit belangrijke niveau rond 2064.

spx

 

De Nasdaq kon vrijdag wel enige potten breken en het met de SP500 vergelijkbare weerstandsniveau uitnemen, hier weergegeven met de groene horizontale lijn. Dinsdag 27 januari zal Apple haar kwartaalcijfers presenteren. Waarschijnlijk dat de index hier vast ietwat op vooruitliep.

nasdaq

 

Ook de Russel 2000 is een belangrijke graadmeter omdat  o.a. een goede indicatie is voor de risicobereidheid van beleggers. Op de grafiek is te zien dat de index een goede week achter de rug heeft en vrijdag ook goed stand hield. Aankomende week wordt een belangrijke week voor alle indices. 

russel

 

Een goede handelsweek!

Optietrading.com – Mischa Snijders

***

Bevalt onze zienswijze en wilt u samen met ons en tientallen leden  handelen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Neem dan een premium abonnement. U krijgt dan o.a. toegang tot al onze openstaande posities en onze moderne tradingroom waar u elke beursdag van 09.00 tot 22.00 terecht kunt.

Op 21 februari geven Mischa en Rene de cursus Optiebeleggen vanuit Technische analyse. Locatie: Bosch en Duin.

***