Waar twee weken de Europese beurzen consolideerden na een scherpe stijging, moesten de Amerikaanse beurzen het ontgelden met verliezen van ca 3%. Afgelopen week veranderde het beeld in Europa niet, maar de beurzen in de VS lieten zien nog geen trek in een diepere correctie te hebben. We gaan nu de tweede week van Februari in. Historisch is dat een bearishe maand, nadat de eerste week van Februari meestal in het voordeel van de kopers is. Of de indices trouw blijven aan dit gegeven gaan we aankomende week zien.

INDICES

Ten opzichte van een week geleden valt er niet zoveel meer te vertellen over de grafiek van de AEX. De korte MA’s (MA 5 en de MA 10, hier weergegeven in donker- en lichtblauwe lijn) bieden vooralsnog steun rond 450. Verkopers maakten nog steeds weinig kans, maar wellicht verandert dat beeld de aankomende weken. In dat geval zou een terugval naar ca 440 of zelfs 432 nog steeds heel gezond zijn om energie te sparen voor een volgende beweging omhoog. Onder 432 wordt het plaatje voor de korte termijn negatief, maar de lange trend komt hiermee nog niet in gevaar.

aex

 

In de VS was het beeld anders. Onderstaande afbeelding betreft de daggrafiek van de etf SPY (een aandelenmandje van toonaangevende fondsen uit de SP500). In het openingsuur afgelopen wisten verkopers direct de macht te grijpen, maar nadat het laagste punt van December werd aangetikt, op exact 198,86 (!!), werd de weg naar boven weer gevonden. En hoe. De index sloot die week met een plus van meer dan 3%. Het belangrijkste strijdpunt rond 206 (op de sp500 is dit niveau rond 2060) werd echter verdedigd door de beren. Hier ligt een muur aan weerstand en we hebben al twee keer eerder gezien dat verkopers hier dominant zijn. Momenteel bevindt de koers zich boven alle MA’s, maar een sluiting onder de MA 50 (groene lijn) zou een verzwakking betekenen van het momentum. Mocht dit niveau niet houden, dan kan verder naar beneden worden gekeken, mischien zelfs weer naar de lows van afgelopen week. Mocht de koers weer richting 198  gaan, dan komen de bulls toch wel ernstig in de problemen, aangezien dit niveau steeds vaker wordt getest. Hoe vaker dit achter elkaar gebeurt, hoe groter de kans dat de steunlijn uiteindelijk zal breken.

spy

 

Een goede handelsweek!

Optietading.com – Mischa Snijders

***

Bevalt onze zienswijze en wilt u samen met ons en tientallen leden  handelen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Neem dan een premium abonnement. U krijgt dan o.a. toegang tot al onze openstaande posities en onze moderne tradingroom waar u elke beursdag van 09.00 tot 22.00 terecht kunt.

***