Januari was een bijzondere maand, maar vooral volatiele maand waar behoorlijke divergentie is opgetreden tussen de Europese en Amerikaanse beurzen. Geplaagd door o.a. een sterkere dollar moesten de beurzen in de VS behoorlijk inleveren. Hoe anders ziet het plaatje er in Europa uit, waar beleggers vrolijk dansten onder de geldfontein die Draghi heeft open gezet. Afgelopen week moesten de AEX en de DAX een een stukje terug, maar veel was het niet, zeker niet na een stijging van circa 10% vanaf rond 12 januari.  De S&P 500 leverde in Januari zo’n 3% in en de koers begeeft zich momenteel op een gevaarlijk steunniveau. Voor zgn. ‘buy & hold’ beleggers zijn dit geen leuke tijden in de VS, waar daghandelaren juist goed kunnen scoren. We gaan maandag aan Februari beginnen, historisch een bearishe maand. Daar moet niet teveel waarde aan worden gehecht, omdat er bv in de VS ook geen eindejaarsrally kwam en Januari was negatief afgesloten terwijl dit een bullishe maand ‘hoort’ te zijn. De indices worden momenteel getergd door een hogere dollar, een vlucht naar obligaties en in mindere mate door nog wat andere zaken zoals Griekenland, Rusland en Olie. De belangrijke Baltic Dry index  (graadmeter voor de wereldeconomie) staat op het laagste punt sinds jaren.

INDICES

De AEX is in Januari uitgebroken en lijkt de winst van te kunnen houden. De index is nu in een zgn bull flag aan het rusten. Er was sprake van een kleine terugval naar het 22,6% Fibonacci niveau. De korte MA 5 (donkerblauwe lijn) is nu wel dalende, maar de koers kan worden opgevangen door de EMA 10 (lichtblauwe lijn). Mocht dit niet lukken, dan is een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau mogelijk, rond 441. Daaronder ligt het 50% Fibonacci niveau rond 435. De Bollinger Bands geven meer en meer ruimte. Het midden-lange termijn plaatje voor deze grafiek is vanzelfsprekend bullish.

aex

 

Het plaatje van de S&P 500 ziet er beduidend anders uit. Feitelijk zijn we vanaf begin December aan het zigzaggen binnen een behoorlijke bandbreedte. Het rode horizontale lijntje is de weerstand rond 2062. De twee witte lijnen fungeren als meest logische steun. De paarse lijn is de belangrijke MA 200. Beren zeggen dat deze grafiek bezig is met topvorming; hij schijnt zelfs op de grafiek van 2007 te lijken.  Stieren zeggen dat de enorme stijging van Oktober wordt verwerkt en wachten hun kans af. Helaas weet niemand wat er gaat gebeuren de komende 1-2 maanden, simpelweg omdat er meerdere scenario’s bestaan: Mocht de onderste lijn worden gebroken (en dit blijft zo) , dan is een diepere correctie heel goed mogelijk. Mocht deze lijn houden dan kan worden gesteld dat dit de correctie was t.o.v. Oktober en dat we vanaf dat punt weer omhoog gaan. Misschien zelfs naar nieuwe highs.

spx

Een goede handelsweek!

Optietrading.com – Mischa Snijders

***

Bevalt onze zienswijze en wilt u samen met ons en tientallen leden  handelen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Neem dan een premium abonnement. U krijgt dan o.a. toegang tot al onze openstaande posities en onze moderne tradingroom waar u elke beursdag van 09.00 tot 22.00 terecht kunt.