Op het moment dat de indices op all time highs staan en maar door blijven stijgen, is het lastig voor stellen dat het ook wel eens zou kunnen dalen. In Europa schieten de koersen alsmaar omhoog en er lijkt geen houden aan. De Nikkei bereikte het hoogste punt ooit afgelopen week, alsook de Dow Jones en de S&P 500. De Nasdaq is enkele procenten verwijderd van all time highs die tijdens de dot com bubble zijn gerealiseerd. Hoe anders was dit in Oktober 2014 voor bijvoorbeeld de AEX dat toen een low van onder de 370 punten aantikte? Momenteel staat deze de koers van deze op iets minder 484, een stijging meer dan 110 punten sindsdien. Uiteraard heeft dit alles te maken met de ruim 1 triljoen aan eur’s die Draghi de komende jaren in de markt gaat pompen. Ook las ik een opvallend, maar niet verrassend bericht op de website van de Telegraaf waarin online broker De Giro kenbaar maakte wekelijks duizenden (!) nieuwe particuliere beleggers te verwelkomen. Wat moet je anders doen met je spaargeld of vermogen nu de rente historisch laag staat, terwijl je elke dag op RTLZ ziet dat de koersen exploderen? Tegelijkertijd wijst het verleden uit dat juist op dit moment de grote partijen zoals hedge funds en institionelen uitstappen zodra particulieren instappen. Zal de geschiedenis zich herhalen? Nogmaals, dat is moeilijk voor te stellen wanneer alle toonaangevende indices all time highs noteren, maar momenteel is het mijns inziens juist nu belangrijk om pas op de plaats te houden. Onderstaande grafieken leggen uit waarom.

INDICES

De AEX lijkt niet te willen stoppen. Dit kan alleen maar door blijven stijgen, correct? Echter, zo zeker is dat niet als we de indicatoren bestuderen. De RSI staat momenteel op ruim 78 en dit is de afgelopen drie jaar, althans zo lang al deze grafiek reikt, nog niet voorgekomen. De veel gebruikte MACD indicator schiet bijna z’n eigen grafiek uit. Het geeft aan dat de kooplust op een bijna historisch punt staat. Mocht het sentiment keren en er correctie komen, dan zal dit geen normale correctie van ca 3 a 4% zijn. Denk aan minimaal 10%, want uiteindelijk zal de MA 50, het blauwe lijntje in de grafiek, toch eens worden opgezocht.

aex

Wanneer we ietwat inzoomen zien we het volgende beeld. Technische analisten kunnen hier weinig mee, anders dan de constatering dat het wel heel hard gaat  en dat het goed zou zijn als deze index een adempauze neemt, bijvoorbeeld tot aan de EMA 21 (20 daags exponential moving average, de rode lijn) . Om nu nog long te gaan is waanzin, want een forse daling kan elk moment aanvangen. Het is natuurlijk niet gezegd dat hiermee een forse daling aankomt, aangezien koersen ook zijwaarts kunnen corrigeren, maar de waarschijnlijkheid van een daling is wel groot.

aex1

 

De grafiek van de S&P 500 is vergeleken met de Europese indices bijna rustgevend. Een aantal zaken vallen hier op: (1) de koers heeft inmiddels de MA 5 (donkerblauwe lijn) verloren en dit duidt op uitputting voor de korte termijn. (2) Sinds woensdag lukt het deze index niet om nieuwe highs op de borden te zetten, terwijl de indicatoren verkoopsignalen afgeven: de RSI staat momenteel op 60 maar is dalende; de MACD lijn is ook dalende. Conclusie: de stemming is licht bearish voor de korte termijn. Voor de lange termijn staan alle signalen op groen.

spx

 

Een fijne handelsweek!

Mischa Snijders