September deed/doet wat het vaak in deze maand doet: volatiel zijn. Maandag en dinsdag waren slechte dagen voor de wereldwijde beurzen; woensdag gaf duidelijke koopsignalen om donderdag te vervolgen met wat op Twitter ook wel de iCrash werd genoemd. Vrijdag werd pas laat in de sessie iets meer  dan de helft van het verlies van donderdag goed gemaakt. Een ware rollercoaster waarbij de overwinning aan de beren mag worden toegekend. Niet eerder dit jaar was er zoveel discussie in onze trading room over het mogelijke vervolg van de beurzen als afgelopen week, waarbij verschillende argumenten werden aangedragen:

“QE zal stoppen in de VS”
“De DAX en de Russel 2000 zijn zo zwak dat de rest zal volgen”
“Er is veel divergentie”
“QE gaat starten in Europa”
“De rente in de VS gaat omhoog”
etcetera. 

Op dit moment is het het beste om bestaande kortlopende posities terug te schroeven en te wachten op de richting die de markt ons spoedig zal geven. Zoals gezegd geven de belangrijkste indices gemixte signalen af (dat hebben we eerder gezien dit jaar) en dat onderstreept eens te meer de grilligheid van deze moeilijke maand van September. Oktober zal waarschijnlijk veel meer duidelijkheid bieden.

AEX
De AEX beleefde een moeizame week, maar dat is na de onwaarschijnlijke stijging van Augustus ook wel logisch. Sinds begin September proberen de beren de AEX terug te dringen, maar elke keer stuit hun poging rond 416. Voor een verdere opwaartse beweging zou het gezond zijn als de index eerst nog een stukje inlevert om krachten te sparen voor de rest van het jaar. Momenteel houdt het eerste Fibonacci niveau van 22,6%. Het breken hiervan brengt de index richting het 38,2% niveau, waar het ook de stijgende MA’s 50 en 100 zal ontmoeten (groene en paarse lijnen). Voor traders die denken dat de index zal stijgen dit jaar jaar is dit het perfecte instapmoment, zo rond 411 (met een stop onder de MA 50 of MA 100). Voor onmiddelijk opwaarts potentieel zullen eerst de MA 5 en EMA 10 omhoog moeten gaan wijzen en vervolgens als steun moeten gaan fungeren. Momenteel ligt hier nu potentiele weerstand.  Laat de markt zich komende dagen maar eens bewijzen, want niets is zeker.

aex

 

De DAX ziet er niet goed uit. Inmiddels wijst de MA 50 (groene lijn) naar beneden en acteert de koers onder de belangrijke MA 200. Er moet snel positief macronieuws komen, want momenteel is deze index volledig afhankelijke van andere indices. Als die beginnen te kraken zal de DAX hier deste heftiger op reageren.

dax

 

In de Verenigde Staten lijkt het wat te gaan kraken.  De S&P 500 wist nog wel de MA 50 te heroveren, maar aan de dieprode candles van de afgelopen dagen is te zien dat de beren hier de controle proberen over te nemen. Aan de andere kant: twee groene candle bovenop de candle van vrijdag en het plaatje wordt opeens bullish. Onze focus zal aankomende week zijn op de dalende korte termijn MA’s (5, 10, 20) en of de MA 50 het zal houden. Het zou heel goed kunnen dat September de index nog even de MA 100 wil laten testen en dat zal m.i. het moment van de waarheid worden voor de rest van het jaar. Dit niveau houdt namelijk al sinds minimaal begin 2013. Ik heb voor deze grafiek dan ook een wat langere termijn genomen om dit duidelijk te maken.

spx

 

De Nasdaq kan het nog allemaal net vasthouden, maar het lijkt er hier sterk op ddat de bulls vermoeid raken gezien het koersverloop in September. De belangrijke MA 50 kon nog worden herwonnen vrijdag, maar of dit volgende week gaat houden is nog maar de vraag. Elke keer als de beren klappen uitdelen weten de stieren wel te herstellen maar het gaat vaak met twee stappen vooruit en drie stappen terug. Tijd om nu eindelijk eens het overgewaardeerde Amazon te shorten? 🙂 Wie weet…

nasdaq

 

Over de Russel 2000 maak ik verder geen woorden vuil. De chart spreekt voor zich

russel

 

Een goede handelsweek!

Mischa Snijders – www.hetbeurslab.nl 

Bevalt onze zienswijze u en wilt u dagelijks met ons in onze hypermoderne trading room (ook mobiel) meehandelen op de AEX, DAX en NYSE? Word dan premium lid en ontvang regelmatig tips met koersdoelen en in- en uitstappunten.