Er speelt de laatste altijd wel een thema dat beleggers angst inboezemt: in oktober 2014 was dat Rusland en daarna was er bezorgdheid over dalende olieprijzen. De afgelopen weken beheersten Griekenland, stijgende lange rentes, een duurdere Euro en dalende obligaties de financiële markten. Kenmerkend aan deze thema’s is dat ze naar verloop van tijd altijd weer naar de achtergrond verdwijnen waarop de indices -geholpen door het ruimhartige monetaire beleid van centrale banken- nieuwe records op de borden zetten. De afgelopen week zorgde bijvoorbeeld de stijgende euro voor druk op de Europese beurzen. Begrijpelijk, want de munt is de afgelopen weken t.o.v. de dollar zo’n 10% gestegen. Moeten we daarom aannemen dat deze stijging doorzet en dat de Europese beurzen hierdoor nog meer gaan corrigeren? Onderstaande grafiek van de EUS/USD laat zien dat euro flink duurder is geworden de afgelopen weken, maar dat het ook op weerstand zit. Ook is hier een afgerond W-patroon te zien. Maw: de kans op een (licht) dalende of zijwaartse beweging is aannemelijk. 

eurusd

INDICES

De AEX heeft ruim een week geleden het gap gedicht van enkele maanden ervoor, vanuit een bijna oversold situatie toen de RSI ca. 31 noteerde. Daarna kon de index doorstijgen van 470 naar 495, maar moest toch aan het ende van afgelopen week toch wat inleveren om op ruim 490 punten te kunnen sluiten. Was dit slechts een bounce om vervolgens een forse daling in te kunnen zetten? Aankomende week weten we het antwoord.

aex

Wanneer we de AEX van iets dichterbij bekijken valt het volgende op:

– Er is forse weerstand op de MA 50 (groene lijn). Zorgelijk is dat deze MA een dalende curve lijkt aan te nemen.
– Weersstand op 61,8% Fibonacci

aex2

Maw: de bulls moeten aankomende week laten zien dat het ze menens is en deze niveau’s van weerstand gaan uitnemen.

S&P 500

De S&P 500 laat een ander beeld zien. Vorige week stipten we al aan dat deze index in een zeer lange consolidatie van 4 maanden zit en dat de range steeds kleiner aan het worden was. Afgelopen vrijdag kon de SP500 sluiten op nieuwe all time highs en het lijkt erop dat alle seinen op groen staan voor een grote beweging omhoog. Geholpen door afnemende ‘angst’ van een spoedige renteverhoging, maar bovenal het huidige negatieve, of in ieder geval sceptische beurssentiment. Negatief sentiment in combinatie met hogere koersen zorgt meestal voor een zgn ‘melt up’, waarbij kopers agressief instappen vanuit FOMO (fear of missing out) en beleggers hun shorposities liquideren (= nog meer kopers). Toch laat deze grafiek zien dat we voorzichting moeten zijn met instappen omdat de index op weerstand zit in een stijgende driehoek. Maandag en/of dinsdag weten we waarschijnlijk het antwoord.

spx

De technische indicatoren ondersteunen een nieuw bullish scenario:
– De RSI staat nu boven 50 en is hiermee in bullish territorium. Nog lang niet overbought, dus ruimte/energie genoeg voor een uitbraak
– De MACD krult omhoog

spx3

Momenteel hebben wij longposities op de AEX, in Facebook, Tesla Motors, Alibaba en overwegen nieuwe posities in Apple, First Solar en Ebay.

Een goede handelsweek!

***

Wilt u toegang tot onze live trading room en onze signalen per email ontvangen? Maak dan nu gebruik van onze introduktie-aanbieding. Tijdelijk bieden wij een korting aan van 50%! Voor slechts €75,00 bent u drie maanden lid. Bezoek snel onze Premium pagina