Wij werken volgens het principe van ‘price action’ vanuit technische analyse, aangevuld met nieuwe methodes zoals optie-analyse en tapereading.

Technische analayse
Volgens het price-action principe wordt voornamelijk geconcentreerd op prijs (koers), aangevuld met enkele technische indicatoren.  In onze dagelijkse analyses maken we voornamelijk gebruik van steun/weerstand (horizontaal/diagonaal), Fibonacci retracements, moving averages, Bollinger Bands en de Ichimoku Cloud (de enige technische indicator met een voorspellende eigenschap). Minder focus ligt op de reguliere indicatoren zoals MACD, Twin Indicator, TSV en oscillatoren zoals Stochastics. Waarom? Ten eerste zijn er teveel, waardoor de keuze ervan altijd is gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Ze geven vaak een bevestiging van de bewegingen die in het recente verleden al hebben plaatsgevonden.  Bovendien leiden ze vaak af van wat er nu plaatsvindt. Indicatoren van momentumaandelen kunnen bijvoorbeeld verkoopsignalen afgeven, maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat de koers zal dalen. 

Optie Analyse – Unusual Options Activity (UOA) 
Waar Technische Analyse iets zegt over het verleden (van waaruit (slechts) aannames kunnen worden gedaan t.a.v. de toekomst), vertelt de zgn. ‘options flow’ iets over de toekomst van bepaalde fondsen. Het gaat hier om ‘unusual options activity’ (UOA), waarbij opvallende optietransacties worden gedetecteerd. Een opvallende optietransactie kan een uitermate goede indicator zijn van  de koersontwikkeling in de nabije toekomst. Een voorbeeld uit het recente verleden: op 10 maart kocht een handelaar meer dan 20.000 contracten (calls) van Kraft Foods, een investering van enkele miljoenen dollars. Enkele weken later, op 25 maart 2015, ging Kraft Foods samen met Heinz, waarmee het aandeel meer dan 35% steeg en deze handelaar meer dan $20 miljoen opstreek. Of: in 2014 kocht een handelaar 10 minuten voor de slotbel voor meer dan $1 miljoen aan kale putopties van Tesla, dat nabeurs de kwartaalcijfers zou rapporteren. De resultaten vielen nabeurs tegen en de volgende ochtend verkocht deze handelaar de helft van zijn opties voor een winst van ruim $4 miljoen. Twee dagen kwam daar nog eens $6 miljoen bij. De hamvraag bij dit soort buitengewone transacties luidt altijd: zou een handelaar zoveel risico nemen als hij/zij  geen voorkennis had? Dit zijn slechts twee voorbeelden en het zijn zeker geen uitzonderingen. UOA vindt elke beursdag plaats. Lang niet alle opvallende transacties zijn interessant, maar wij scannen wel elke mogelijkheid die zich voordoet en staven dit altijd met het technische plaatje vanuit de grafiek.

Tape Reading
Tape reading is het lezen van de markt en leent zich goed voor het bepalen van in- en uitstapmomenten of daytrading. Met name op de Amerikaanse beurzen bestaan er tal van goede hulpmiddelen om een goed beeld van de markt te krijgen waarbij het zaak is om grip te krijgen op de handelingen van de algo’s (high frequency trading) en darkpools (onzichtbare orders van institutionele organisaties zoals banken) Het betreft o.a. het analyseren van bied- en laatprijzen en de hoeveelheden hiervan. Alsook het constant in de gaten houden van belangrijke etf’s zoals SPY (sp500) en QQQ (Nasdaq) en andere indices/sectoren zoals de Russel 2000, de Financials (XLF) of de Homebuilders (XHB). Cruciaal is het monitoren van HFT computers (algoritmisch) en darkpools. Zij handelen vaak tegengesteld aan wat de massa doet. Zie de onderstaande afbeelding van de etf SPY waarbij de koers omhoog gaat (dumb money), terwijl de algoritmes op dat moment op verkopen staan geprogrammeerd (smart money). Uiteindelijk volgt de koers bijna altijd de richting van de algo’s en/of darkpools.

algo